Upzide Labs har flera gånger utsetts som ett av Sveriges mest lovande teknikföretag. Bland annat fanns företaget med i tidningarna Ny Teknik och Affärsvärldens topplista med 33 uppstartsföretag i våras och företaget var ett av de 30 unga europeiska halvledarbolag som spåddes ha högst tillväxtpotential av riskkapitalorganisationen Tech Tour för ett år sedan.
Företaget startade som en avknoppning från Telia Research år 2001 för att utveckla VDSL-teknik. De första fyra åren livnärde man sig på konsultverksamhet och som mest har företaget haft 15 anställda. De tre senaste åren har fokus legat på att utveckla egen IP och verksamheten har därför gått med förlust. För det brutna räkenskapsåret 2006/2007 landade resultatet på minus 4,4 miljoner kronor och för i år är summorna ungefär desamma.
– Vi har jagat riskkapital en längre tid men sedan kom finanskraschen och det blev omöjligt, särskilt för ett halvledarbolag som oss, säger Mikael Isaksson som är vd och en av grundarna på Upzide.
Tilläggas kan att konkurrensen är formidabel. De största konkurrenterna heter Broadcom, Connexant och Infineon.
Under årens lopp har Upzide implementerat sina algoritmer i FPGA:er, DSP:er och asicar. Men under 2007 gick man över till Xtensa LX2 från Tensilica. För att göra en tape out på Xtensa krävdes dock mer riskkapital.
– Vi siktade på att ta in 7 miljoner euro.
En stor del av pengarna hade gått åt bara till maskerna. Så för investerarna innebar det en för stor teknisk och finansiell risk i det rådande ekonomiska klimatet.
Företaget har tagit in mellan 30 och 40 miljoner kronor sedan starten men under sommaren började pengarna att ta slut. I augusti ansökte företaget om rekonstruktion vid Luleå tingsrätt. Den misslyckades dock och den 30 september begärdes företaget i konkurs.
Vad som nu kommer att hända med de patent och den kunskap som byggts upp i företaget är oklart. Mikael Isaksson vill inte peka ut någon riktning utan säger.
– Vi kommer inte att lägga oss ner och dö. Något kommer vi att hitta på.